Een goed gesprek is zo waardevol

Ik ga de avondzorg verlenen bij een terminale man. Meneer heeft sinds november 2017 long en levermetastasen, maar heeft pas sinds oktober dit jaar zorg. Meneer heeft gekozen om geen verdere behandelingen te ondergaan om de metastasen te onderdrukken. Hij kan gemakkelijk praten over zijn wensen en naderend levenseinde. Zo vertelde hij dat hij niet had verwacht de kerst dit jaar nog mee te maken, echter leven we nu al op 13 januari 2019. 

 

Terwijl ik de hielen masseer om de decubitus te verlichten, hebben we een gesprek over het naderend levenseinde. Het gesprek blijft maar in mijn hoofd hangen. 

Meneer vertelt: “Ik leef in een soort niemandsland. Iedere avond vraagt mijn vrouw aan mij: ‘vind je het erg om vannacht te komen te overlijden?’ waarop ik nee antwoord. En iedere ochtend vraagt ze me: ‘ben je nog blij dat je leeft?’ waarop ik ja kan antwoorden. Ik heb nu al rust gevonden, waardoor ik kan genieten van dingen die ik voor mijn ziekteperiode niet zag. Ik zie kwaliteiten bij mijn kinderen die ik nog nooit eerder zo gewaardeerd heb zoals ik vandaag de dag doe”. 

Vervolgens vertelt hij dat hij de zorg van het wijkteam als waardevol ziet, en hij nooit had gedacht dat er zoveel mensen zijn die het werk met zoveel betrokkenheid voortzetten. Hij heeft bewondering en wil dit uiten aan de mensen om hem heen. Het siert hem. De manier waarop hij vertelt, raakt mij nog steeds. Niet alleen omdat het een compliment voor het team is, maar ook omdat hij mij, heel even, een stukje van zijn eigen niemandsland heeft kunnen laten zien. 

 

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!