Leren om NEE te zeggen

Ondanks dat het redelijk negatief en afgesloten klinkt, zorgt het woord ‘nee’ ervoor dat wij grip hebben op ons dagelijks leven. Als je nee zegt, heb je volledig zelf in handen wat je wel en niet doet. De dingen die je wel doet, zijn dan ook volledig uit vrije wil.

 

Wetenschappelijk onderzoek laat duidelijk zien dat mensen die in alle situaties moeilijk nee zeggen, of helemaal geen nee kunnen zeggen, gemiddeld slechter presteren. Ze ‘verspillen’ hun tijd aan anderen. Dit gaat ten koste van de focus op eigen werk en eigen resultaten. Het leidt tot stress, verlies van productiviteit en een vermindering van kwaliteit van werk en leven.

Oorzaak

Nee zeggen, zit simpelweg niet in onze natuur. Vandaar dat het dus ook lastig is om dit aan te leren. Je gaat immers tegen de natuur in. 

De reden dat het niet in onze natuur zit om nee te zeggen, komt dan ook doordat de mens sociale dieren zijn. De wet van de wederkerigheid is voor onze zoogdiersoort belangrijk. En het is juist deze wederkerigheid en het onderlinge vertrouwen in elkaar, die er voor zorgt dat mensen kunnen overleven. We helpen elkaar. 

Elkaar helpen en geen nee zeggen, zit dus in ons systeem, in ons DNA. Maar het is belangrijk om te onthouden dat nooit nee zeggen, in de huidige maatschappij niet bevorderend werkt. Er wordt vandaag de dag onderling meer strijd uitgevoerd.

Tips

Maar hoe kan je dan toch, ondanks dat het niet vastgesteld is in ons DNA, af en toe wel nee durven zeggen? Hieronder 3 tips:

·     Realiseer je dat nee zeggen niet persoonlijk bedoeld is. Wees vriendelijk, maar beslist en zegt nee als je nee bedoelt. Je zegt nee tegen de vraag die gesteld wordt, niet tegen de persoon die hem stelt.

·     Lastig? Oefen met nee zeggen. Oefening baart immers kunst. Begin met nee zeggen op iets kleins of onbeduidends (Wilt u de pannenzegels?) of probeer het eens met humor (zeg bijvoorbeeld op elke 3evraag, die jou gesteld wordt nee).

·     Nog steeds lastig? Stel het antwoord uit en geef jezelf hiermee bedenktijd. Dus zeg: ‘Ik wil daar even over na denken, ik kom erop terug’, zodat je je agenda kunt checken of moed kunt verzamelen om alsnog nee te zeggen (ook als er niets in je agenda staat, heb jij het recht om nee te zeggen!).

 

Marja Pronk is van huis uit gezondheidswetenschapper en werkt ruim vijftien jaar als zelfstandig ondernemer. Preventie en gedragsverandering vormen de rode draad in al haar werkzaamheden. Via 'In je kracht' helpt zij als (e-)coach mensen met een (dreigende) burn out en vraagstukken op het gebied van balans, vitaliteit en loopbaan. Marja: "Mijn praktische instelling helpt de mensen die ik coach op zoek te gaan naar praktische oplossingen voor hun vraagstuk, waar ze morgen direct mee aan de slag kunnen. Mijn toegankelijkheid wordt ook vaak als prettig benoemd. Mensen voelen zich daardoor snel bij mij op hun gemak. Dat is fijn, want werken aan jezelf en je ontwikkeling vraagt van je dat je je kwetsbaar op durft te stellen. Met veel plezier draag ik dagelijks bij aan die ontwikkeling en help ik mensen om weer lekker in hun vel te zitten."

Stel een vraag

 

Kijk voor meer informatie over de coaches op NurseStation Coaches

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!

Meer van deze coach

Velen van ons zullen het herkennen… Je gaat naar een bijeenkomst waar allemaal mensen zullen zijn die je niet kent. Of je gaat voor het eerst... Lees meer
In je werk kom je dagelijks lastige mensen tegen. Dit kan in allerlei soorten en maten zijn. Extreem arrogante mensen, afstandelijke mensen,... Lees meer
TIP 1: Weet wat jouw werkdruk veroorzaakt Met hard werken en een hoge werkdruk is in principe niets mis. Belangrijk is dat je het gevoel... Lees meer

Meer van deze coach

Wat is een zelfbeeld en hoe ontstaat het? Een zelfbeeld is een beeld dat je over jezelf hebt gevormd in de loop van je leven. Het omschrijft... Lees meer
Af en toe even niks doen, is veel belangrijker dan men in eerste instantie zou verwachten.  We leven in een tijdperk waarin iedereen... Lees meer
Heb jij plezier in je werk, maar raak je soms gefrustreerd door de werkdruk, het tekort aan collega’s, de toenemende administratieve last?... Lees meer