Voedingstips van Kelly voor tijdens een nachtdienst

Nachtdiensten: of je ze nou heel leuk vindt of een beetje saai, het feit is dat ze je ritme verstoren (en daarbij ook je dieet). Wat moet je hier nou mee?

Ik heb één keer een nachtdienst mogen meedraaien in het verzorgingstehuis. Eigenlijk was dat nog niet de bedoeling. Maar het was het einde van stage jaar 1 en ik was zó benieuwd hoe dat ‘s nachts nou ging, dat ik dolgraag een nacht wilde meelopen. Aan het eind van mijn stage mocht dat dus. Yes, leuk!

Ik had me natuurlijk voorbereid om twee dagen daarvoor al wat anders te gaan slapen zodat ik die nacht wel kon volhouden. Maar op mijn voeding had ik helemaal niet gelet. Ik had ‘normaal’ avond gegeten en rond 22:00 uur nog een snackie. Ik had lekker winegums gehaald, wat koekjes mee, mandarijntjes en natuurlijk dronk ik koffie om niet stiekem mijn ogen te laten dichtvallen. 

Een vriendinnetje van mij draaide tijdens haar stage in het ziekenhuis regelmatig nachtdiensten en zij vertelde me dat ze dat er ’s nachts zelfs frikandellen, patat en dat soort ongezonde snacks werden gehaald. Heerlijk vond ze dat. Zo kwam zij haar nachtdienst wel door! (Dat begrijp ik wel, haha).

Maar is dat eigenlijk wel goed, ongezond eten tijdens je nachtdienst? Ik heb het voor je uitgezocht en geef je een aantal tips rondom voeding in je nachtdienst.

 

1. Zorg ervoor dat je je maaltijden ‘spiegelt’. Dus eet s’ avonds je normale avondeten en dan tijdens de nachtdienst nog een maaltijd wat als lunch geldt en in de ochtend nog een maaltijd wat wordt gezien als een ontbijt. Dit is beter voor je biologische ritme.

2. Probeer de echte ongezonde snacks te vermijden. Ze geven je even energie maar later wordt je er toch wel vermoeider van *. Probeer de snacks te vervangen voor noten, fruit of zuivel. Van eiwitten krijg je meer energie en van koolhydraten wordt je moe (dit kan je dan wel goed eten aan het einde van je nachtdienst). 

*In de nacht maak je minder insuline aan wat je glucosewaarden kan verhogen, daarom is het eten wat zoete snacks (zoals winegums wat ik deed) niet slim.

3. Als je aan het einde van je nachtdienst trekt hebt, zorg dan voor een licht tussendoortje. Want op een volle maag kun je niet goed slapen, en dat is wat je héél graag wilt na zo’n nachtdienst.

 
4. Oh en koffie, koffie is ook niet goed om te drinken aan het eind van je nachtdienst. Dan lig je zo te stuiteren in je bed, ook niet echt handig.

 

Lukt jullie dit, om gezond te eten tijdens de nachtdiensten? Of houden jullie ook wel van een snack of een vette hap in de late uurtjes? Wat zijn jullie tips omtrent eten in/voor een nachtdienst? Ik ben benieuwd, ik kan de tips goed gebruiken als ik volgend jaar stage ga lopen in het umcu en daar hopelijk wat nachtdiensten mag gaan draaien :D!

 

Foto: Ola Mishchenko

 

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!

Meer van deze coach

Om jezelf te kunnen waarderen, is het belangrijk als je je eigen kwaliteiten ziet. Soms valt dat niet mee, want het is immers heel gewoon dat... Lees meer
Velen van ons zullen het herkennen… Je gaat naar een bijeenkomst waar allemaal mensen zullen zijn die je niet kent. Of je gaat voor het eerst... Lees meer
In je werk kom je dagelijks lastige mensen tegen. Dit kan in allerlei soorten en maten zijn. Extreem arrogante mensen, afstandelijke mensen,... Lees meer
TIP 1: Weet wat jouw werkdruk veroorzaakt Met hard werken en een hoge werkdruk is in principe niets mis. Belangrijk is dat je het gevoel... Lees meer

Meer van deze coach

Wat is een zelfbeeld en hoe ontstaat het? Een zelfbeeld is een beeld dat je over jezelf hebt gevormd in de loop van je leven. Het omschrijft... Lees meer
Af en toe even niks doen, is veel belangrijker dan men in eerste instantie zou verwachten.  We leven in een tijdperk waarin iedereen... Lees meer
Heb jij plezier in je werk, maar raak je soms gefrustreerd door de werkdruk, het tekort aan collega’s, de toenemende administratieve last?... Lees meer