Algemeen

‘De bewoner is leidend, niet de agenda’

Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren toe. Volgens Mariët Schilderman – zorgondernemer van Herbergier Olst – is een andere aanpak vereist in de benadering van dementie. ‘‘Zie dementie niet als een bedreiging en focus juist op de uitdaging hoe mensen met dementie hun rol in de samenleving kunnen blijven vervullen.’’

Omgaan met onzekerheid

Iedereen is wel eens onzeker. Ook al lijkt het alsof sommige mensen nooit onzeker zijn. Toch hebben zelfs deze mensen momenten waar ze twijfelen over hun eigen ik.

Een eigen Herbergier: ‘‘Het mooiste wat we in de zorg hebben gedaan’’

 

10 uur ’s ochtends. Een paar bewoners die graag uitslapen zitten aan het ontbijt. Anderen lezen op hun gemak de krant in het zitgedeelte. Dan komt de 90-jarige Henk  binnen, een charmeur die iedereen trakteert met de fleurige deuntjes van zijn mondharmonica. Zorgondernemer Ingrid en een medewerker klappen en dansen vrolijk mee. Een doodnormale ochtend in Herbergier Schoonhoven is weer aangebroken.

Verpleegkundigen kiezen massaal voor zon en strand tijdens vakantie 

Vakantiegeld wordt besteed aan welverdiende vakantie

Maar liefst 60% van de verpleegkundigen en verzorgenden geeft hun vakantiegeld ook daadwerkelijk uit aan vakantie. De voorkeur gaat uit naar een zonnige bestemming, waar ze het liefst relaxen op het strand of bij het zwembad. Een welverdiende vakantie vieren ze het liefst in Nederland, gevolgd door Griekenland en Spanje als populaire vakantiebestemmingen. Dit blijkt uit een online survey van uitzend- en thuiszorgorganisatie HappyNurse naar de vakantievoorkeuren van zorgprofessionals*.

U vraagt, wij draaien

Vraaggerichte zorg, vraaggericht werken.. Termen die in de zorg van tegenwoordig vaak voorbij komen. Zeker in de organisatie waar ik werk. Wij werken vraaggericht, dat is een van onze speerpunten. 

Met Kelly een dagje mee; de boeken induiken ....

Naast de intervention mapping waarover ik vorige week schreef, hebben we ook nog de kennistoets dit lopende blok.

De kennistoets is opgesplitst in een aantal onderdelen: AFPF (anatomie, fysiologie, pathologie, en farmacologie), verpleegtechnische vaardigheden, casus gestuurd onderwijs en ondersteunend onderwijs. De toets bestaat uit 75 vragen. Hiervoor staat een tijdsduur van 90 minuten. 

Klinisch redeneren bij het valentijnsdiner 

14 februari, ook wel bekend als Valentijnsdag. Een dag om tijd te spenderen met je geliefde, om ze eens in het zonnetje te zetten of om eens wat extraʹs te doen voor de ander. Voor velen ook een dag om dit alles juist niet te doen, als een soort protest tegen de commercie van de liefde. Ik had, voor het eerst sinds tijden, wél plannen afgelopen Valentijsdag. Bij mij stond er een toch enigszins romantisch diner op de planning. Omdat we tegenwoordig allemaal vrijdenkers zijn heb ik me niet gebonden aan slechts één date voor de avond.

Spreken is zilver, zwijgen is…

Als verpleegkundige maak je best wat mee. Veel zorgverleners gaan al jong het vak in. De patiënten waar je mee werkt zijn ziek. De ene patiënt is uiteraard zieker dan de andere patiënt maar dat ze zorg nodig hebben geeft al aan dat er iets mis is. Als verpleegkundige word je al snel geconfronteerd met een hoop ellende, trieste casussen en soms ook met de dood. In de zorg word je al snel volwassen.

Handen op je rug

Een onverwachts telefoontje

De tweede week van mijn nieuwe stage is begonnen. De eerste twee weken loop ik mee met verschillende collega’s. Zo kunnen de cliënten mij  leren kennen, en ik hen. Ook kan ik meteen observeren hoe mijn collega’s de cliënten benaderen.

Valentijnsdag, liefde maakt gezond …. Maar ook dik ..

De dag is aangebroken, Valentijnsdag. Vandaag, veertien februari, wordt al sinds de Middeleeuwen gezien als de dag waarop je een geliefde een beetje extra aandacht geeft. Waar de een tegenwoordig Valentijnsdag beschouwt als een commerciële bende en klef gedoe, pakken anderen groots uit. Desalniettemin valt te concluderen dat Valentijnsdag draait om 1 ding: liefde.  

Pagina's

Abonneren op RSS - Algemeen