Aan de studie
8 maart Door Petra 0 reacties 

Iedere verzorgende of verpleegkundige herkent het vast wel: BIG- en bijscholingen, studies… Als je wilt, kun je tegenwoordig blijven leren. Wat natuurlijk geweldig en ook nodig is om de goede zorg te geven. Maar soms is het best ingewikkeld om dit allemaal in mijn drukke bestaan in te passen.
 

Toen ik in 2000 mijn diploma ‘verzorgende IG’ haalde, dacht ik klaar te zijn. Voor een paar jaar was dat trouwens wel het geval. Totdat de BIG-scholingen kwamen… Want die blijk je elke vier jaar opnieuw te moeten doen. Leerzaam is dat zeker, maar zijn we daarnaast niet allemaal mensen met een druk bestaan waarin een huis, thuis, kinderen en een sociaal leven ook heel belangrijk zijn? Dus pittig vind ik het soms wel.

Géén cursusje voor erbij

Momenteel ben ik bezig met de opleiding ‘gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie’ (GVP). Aan het begin werd duidelijk gezegd ‘dat dit niet een cursusje is dat je er zomaar even bij doet.’ Bovendien zei iedereen die de opleiding al had gedaan ‘dat het inderdaad best veel is.’ Maar ja, “Wat is veel?” dacht ik toen. Nou, daar ben ik inmiddels achter gekomen!

Als een kind

Het is tegenwoordig een hele andere manier van leren. Denk aan een digitale portfolio bijhouden en verslagen maken. Het is veel werk en daar gaat dus tijd in zitten. En het brengt ook nog de nodige onzekerheid met zich mee: ‘Haal en kan ik het wel?’ Maar het voelt goed om te doen; jezelf ontplooien en je best doen om beter te worden in je werk. Ik voel me soms weer een schoolgaand kind met mijn huiswerk en examenstress.

Examenstress

Het leuke is dat ik het nu op een andere manier ervaar. Zo zat ik laatst te wachten op de uitslag van mijn eerste examen en mijn dochter leefde helemaal mee. “Je hebt het wel gehaald hoor mama!” zei ze. We deden dus samen een klein vreugdedansje toen ik de e-mail met het verlossende antwoord ontving. Of die keer toen er vriendinnetjes kwamen spelen en ik achter de boeken zat. “Mama zit ook nog op school,” zei mijn dochter. Sommige tieners vinden dit maar vreemd… Maar ja, het is gewoon nodig de komende tijd. Want ik heb nog een aantal maanden en examens voor de boeg voordat ik, net als mijn gezellige klasgenoten, een diploma hoop te mogen ontvangen!