De voordelen van ‘s nachts werken (ze bestaan écht!)
1 mei Door Juliaflynn 0 reacties 

Om eerlijk te zijn, is ´s nachts werken niet mijn grootste hobby. Lees: ik heb er een hekel aan! Dat nachtdiensten niet erg gezond voor je lichaam, is onderhand wel bekend. Ook ik heb veel last van het verstoorde ritme en kan overdag maar moeilijk in slaap komen. Wat wil je ook met drie kinderen… Om nog maar te zwijgen over mijn buik die na afloop aanvoelt alsof ik zelf wel een schoorsteentje kan gebruiken. Ik vind het niet zo gek dat er collega’s zijn die wanhopig naar de ‘pammetjes’ grijpen. 

 

Ik heb veel respect voor collega´s die iedere week weer dapper nachtdiensten werken en het zelfs leuk vinden. Jullie zijn toppers en ik bewonder jullie! (Al is het maar, omdat ik daardoor minder nachten hoef te draaien.)) Maar is een nachtdienst dan alleen maar ongezond en stom? Integendeel. Voor velen is het een uitkomst en oké, ondanks wat ik hierboven suggereer, zie ik er ook wel de voordelen van in! 

De voordelen van nachtdiensten werken:

 1. Minder oppas
  Voor mij meteen het grootste voordeel. Doordat ik ’s nachts werk, kan ik de oppas overdag beperken. Natuurlijk moet er ook geslapen worden, maar dat doe (probeer) ik wanneer de kinderen op school zijn in de hoop dat er daarna weer een enigszins uitgeslapen moeder klaarstaat. 
 2. Je patiënten slapen (als het goed is)
  Afhankelijk van waar je werkt, slapen de meeste mensen. Uitzonderingen daargelaten, sommige mensen komen ’s nachts pas tot leven en doen dan de gekste dingen. Daar kunnen we allemaal over meepraten. Maar mede doordat er minder zorg is, vind ik het ’s nachts vaak minder zwaar om te werken.
 3. Minder telefoontjes: eindelijk rust! 
  Iets waar ik ’s nachts oprecht van kan genieten, is het feit dat de telefoon stukken minder gaat. Er is, behalve je patiënten, haast niemand die iets van je wilt middenin de nacht. Geen getouwtrek over wat er allemaal moet, kortom: eindelijk rust! 
 4. Koningin van de weg
  Onderweg naar en van de nachtdienst ondervind je vaak geen tot weinig hinder van files. Afhankelijk van je reistijd kan dit heerlijk zijn en voel je je de koning(in) van de weg. Vooral wanneer je echt ontzettend graag je bed in wilt duiken. Wel oppassen geblazen dat je onderweg niet in slaap valt. 
 5. De administratie kan ook weer eens gedaan worden
  Is het een keer rustig in de nacht, dan kun je eindelijk die duizenden mails wegwerken, administratie bijwerken, e-learnings maken of wanneer het echt rustig is: je Netflix-verslaving onderhouden. Zéér belangrijk.
 6. Het euforische gevoel wanneer werkend Nederland ontwaakt en jij naar bed kunt
  Dolgelukkig kan ik ervan worden. Slaperige gezichten van de vroege diensten, het leven dat langzaam weer opgang komt terwijl jij het vooruitzicht hebt om lekker je bed in te duiken. 
 7. Onregelmatigheidstoeslag 
  He rijke stinkerd! Het laatste voordeel van dit lijstje, maar zeker niet de minste, is de onregelmatigheidstoeslag die je ontvangt voor het werken van nachten. Een extra zakcentje is meer dan welkom met het salaris dat je in de zorg krijgt. 

Denk positief

Hoewel ’s nachts werken veel vergt van je lichaam en geest, hoop ik dat er betere tijden aankomen. Een oplossing om ’s nachts werken beter vol te houden en gezonder te maken, is een beetje positief blijven nooit mis. Naast dat dit lijstje me er doorheen sleept wanneer ik weer eens zwelg in zelfmedelijden voor mijn nachtdienst, is het ook nog eens mindfulness verantwoord; helemaal hip naar het schijnt. En als zelfs dit lijstje je niet meer kan bekoren, bedenk dan: je bent niet alleen! #teamnosleep 

Werken jullie graag nachten? Laat het me weten en reageer onder deze blog!