De wensboom
25 januari Door Petra 0 reacties 

Kleinschalig wonen, ik noem het meer een groot huishouden. We wassen, koken, doen boodschappen, bedenken wat we gaan eten en geven ook nog zorg. Op mijn afdeling wonen 8 bewoners met dementie. En daar hebben we door een super idee van een collega een wensboom gerealiseerd. In deze boom mogen de mensen een wens hangen. Vaak helpt de familie bij het bedenken van de wens en vertellen zij wat vader of moeder altijd zo graag deed. Maar ook de bewoner heeft soms een hele uitgesproken wens.

Wens

Zo ook de wens van deze bewoonster. Ze was vroeger getrouwd in een blauw mantelpakje en zou zo dolgraag nog eens een echte witte trouwjurk aan hebben. Al vaak hadden we het over deze wens gehad; deze wens moesten we toch echt laten uitkomen. Maar hoe…? Gaan we een jurk kopen, lenen of huren? De hulp kwam vanuit een bruidswinkel uit de buurt: we mochten langs komen. Samen met mevrouw en nog een collega ging ik naar de winkel toe. Mooi bruidsboeket mee voor de foto, in de auto was het al lachen geblazen.

Jurken passen

Eenmaal aangekomen bij de winkel kwamen er ook nog twee mensen bij van de plaatselijke krant die wij gebeld hadden over deze speciale wens. We hadden een super middag, alle jurken kwamen voorbij en alles werd gevoeld en besproken. Alle jurken passen zou wel veel werk zijn, dus de dame van de winkel had een leuk idee: “Jullie kunnen wel even een jurk passen en showen.”

Fotomodel

En zo gebeurde het dus dat ik en mijn collega in een witte trouwjurk uit het pashokje kwamen. Wat een super leuke wens is dit! Uiteindelijk kreeg mevrouw zelf de witte jurk aan die ze mooi vond. Er werd een prachtige foto gemaakt voor de krant en internet. Wat zijn we trots. Vermoeiend was het wel zo op je 95e nog in een pashokje,  maar wat een fotomodel is ze en zo trots op de prachtige foto in de krant.

Een wens om nooit meer te vergeten, ook voor ons dat wij dit mee mochten maken. Dit is toch wat ons vak zo mooi maakt. De bewoner laten genieten van het leven en het moment.

Door : Petra, gastblogger bij NurseStation. Petra is verzorgende IG en al 20 jaar werkzaam in de ouderenzorg. Op dit moment volgt ze ook de opleiding GVP (gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie)