Een goed begin is het halve werk
1 augustus Door NikitaZorgt 0 reacties 

Wat doe je als je je niet meer kunt vinden in de visie of werkwijze van de zorgorganisatie waar je werkt? Je kunt kiezen voor een andere werkgever, voor een baan in een andere branche of je wordt zorgondernemer of zzp’er. De overstap naar het ondernemerschap in de zorg is zogezegd een trend. Maar wat houdt het eigenlijk precies in, zzp’er in de zorg? En hoe neem je deze stap? In deze blog neem ik je mee in mijn voorbereiding, de twee maanden voorafgaand aan mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

 

Ook ik had moeite met een aantal organisatorische zaken bij mijn toenmalige werkgever. Laat ik vooropstellen dat ik geen opgever ben en er voor mijn gevoel alles aan heb gedaan om dit te veranderen. Maar het kostte me, in combinatie met privézaken, zoveel energie dat ik uiteindelijk thuis ben komen te zitten met een burn-out. De eerste maand was dat heel heftig, maar al gauw ging ik, dankzij wat hulp, in oplossingen denken. Dat was voor mij het moment dat ik serieus na ging denken over de stap om als zzp’er te gaan werken. Maar waar en hoe begin je dan?

Overvloed aan informatie

Ik typte op Google in ‘werken als zzp’er in de zorg’. Tal van websites verschenen en ik denk dat ik de eerste week alles wel tien keer heb gelezen. Soms zag ik door de bomen het bos niet meer. Ook kwamen hiermee de twijfels: ga ik hier wel goed aan doen, gaat me dit lukken? Wat als ik geen opdrachten heb en dus geen inkomsten? Hoe weet ik zeker dat ik alles goed geregeld heb? Er zijn verschillende websites waar duidelijke stappenplannen staan beschreven om als zzp’er aan de slag te gaan. Uiteindelijk heb ik één website uitgekozen die mij het meest aantrok, daarmee ben ik toen aan de slag gegaan. 

Het ondernemingsplan

Mijn volgende stap was het schrijven van een ondernemingsplan. Dit kan heel kort op een A4’tje in wat kernwoorden, maar zelf vond ik het prettig om er wat meer vorm aan te geven. Ook weer met behulp van internet heb ik de inhoud vormgegeven. Door het schrijven van je ondernemingsplan word je gedwongen om goed over bepaalde zaken na te denken. Wie ben ik eigenlijk en wat zijn mijn kwaliteiten en verbeterpunten? Welke diensten wil ik gaan leveren aan welke doelgroep? Hoe zorg ik ervoor dat mensen weten dat ik er ben en wat ik doe? Hoe ga ik het financieel regelen? Welke uitgaven heb ik in het begin, welke uitgaven zijn structureel en hoe bepaal ik mijn uurtarief? In totaal ben ik best wel wat uurtjes bezig geweest om dit allemaal helder op papier te krijgen. Maar handig was het zeker; zo heb ik mijn plan als startende zzp’er er nog regelmatig bij gepakt om even iets terug te lezen of aan te vullen. Zo was het echt een fijn hulpmiddel! 

Welke zorg wil je leveren?

Hoe ik naar zorg kijk en op welke manier ik zorg wil verlenen, ook wel mijn missie en visie, was voor mij meteen vrij duidelijk. Dat was precies wat er wrong op mijn toenmalige werkplek. Die had ik dus vrij gauw op papier. Maar dan het volgende: welke zorg wil ik gaan verlenen? Als HBO-verpleegkundige ben ik breed opgeleid en door de verschillende functies en settings waar ik heb gewerkt, heb ik ervaring op meerdere gebieden. Daarbij komt dat ik alles leuk vind… Dus hoe ga je dan kiezen? Ik besloot het breed op te zetten en wel te zien wat er op mijn pad zou komen. En nu, tien maanden later, ben ik misschien wel drie keer van gedachten veranderd over waar ik naartoe wil werken. Dat is niet erg. Het is logisch dat je het eerste jaar nog zoekende bent. Nu ik bijna een jaar bezig ben, wil ik wel vooruit gaan kijken naar 2019. Ik ga voor mezelf een soort jaarplan schrijven, waarin ik mijn doelen en stappen ga uitwerken. Net als het ondernemingsplan, bedoeld als hulpmiddel.

Inschrijven maar!

Nadat ik alles goed op papier had gezet, de benodigde documenten had verzameld en mijn verzekeringen had geregeld, was het tijd om me officieel in te gaan schrijven bij de Kamer van Koophandel. En hoewel het niks voorstelt, was het toch best spannend, die echte officiële stap naar het ondernemerschap. Toch ging ik, dankzij alle uren voorbereiding, zelfverzekerd van start en kan ik nu tien maanden later zeggen; met succes!  

 

Ben je benieuwd naar alle stappen richting zelfstandig zorgondernemer? Op HappyNurse staan alle mogelijkheden overzichtelijk op een rij.