Het beeld van de ouderenzorg
3 mei Door Merel Vonk 0 reacties 

Laatst kwam ik een artikel tegen over het kwaliteitskader verpleeghuiszorg, waarin een kritische noot bij de bezettingsnorm werd geplaatst. Nu was het niet zozeer die kritische noot die mijn aandacht trok, maar de foto die erbij was geplaatst. Ik zal even het beeld schetsen: je ziet een vriendelijke oude dame zitten. Achter haar staat een vrolijke vrouw in een wit jasje die de haren van mevrouw kamt. Wat nu het grappige is: het artikel gaat juist over het feit dat er in de verpleeghuiszorg beter opgeleide verpleegkundigen nodig zijn, omdat de zorg steeds complexer wordt.

 

Zo’n foto bij het betreffende artikel, waarin jonge meiden in witte jasjes de haren van oude dames kammen, is het beeld dat momenteel geschetst wordt van de verpleeghuiszorg. Het beeld dat mensen hebben van een onderdeel van mijn werk, waar ik trouwens trots op ben. Maar het werk houdt zoveel meer in! 

Altijd datzelfde beeld

Het is lang niet de eerste keer dat ik zo’n foto tegenkom. Internet wemelt van de foto’s over verpleeghuiszorg of thuiszorg waarop een verpleegster naast een oude dame staat en samen veel plezier lijken te hebben. Je ziet ze overal: bij vacatures, nieuwsberichten of bij onderzoekspublicaties. De verpleegkundige of verzorgende smeert de boterham, duwt de rolstoel, leest een verhaaltje voor of trekt de steunkousen aan. 

Boos

Het maakt me boos dat dit beeld in stand wordt gehouden, omdat mijn werk als verpleegkundige in de verpleeghuis- en thuiszorg zoveel meer is dan wat al deze foto’s doen vermoeden. Ik maak ontzettend heftige en acute situaties mee, zie de meest pijnlijke wonden, begeleid stervenden in hun laatste uren en voer complexe handelingen uit. Natuurlijk zijn de minder complexe handelingen onlosmakelijk verbonden met ons werk, maar dit is slechts een fractie van wat we allemaal in huis hebben.

Ziekenhuis

Ter vergelijking heb ik eens gezocht naar afbeeldingen van ziekenhuiszorg. Hier zie je verpleegkundigen die met een bed naar de OK rennen, acute situaties, operaties en dokters. Ook zie je hier opeens veel meer mannen. Kortom: een totaal ander beeld. Als je een zorgopleiding doet en deze beelden ziet, is de keuze voor het ziekenhuis natuurlijk snel gemaakt. Want op de een of andere manier blijft de verpleeghuiszorg een slechte reputatie houden, terwijl we juist zoveel jonge verpleegkundigen en verzorgenden nodig hebben. Als we het er allemaal over eens zijn dat er meer verzorgend personeel in de ouderenzorg nodig is, laten we dan eerst een reëel beeld gaan scheppen van wat deze inhoudt!