Humor in de zorg
20 juni Door Elke Kruizinga 0 reacties 

Ze zat in haar favoriete stoel bij het raam te kijken hoe het circus werd opgebouwd. Grote vrachtwagens reden het grasveld op en rood met wit gestreepte tenten rezen de lucht in. Vol verwondering keek ze naar wat er allemaal gaande was. Dit zie je natuurlijk niet iedere dag in je voortuin. 

 

“Zijn er ook nog dieren?” vraagt ze. “Want ik zie ze niet.” “Nee, volgens mij mag dat niet meer, iets met dierenmishandeling,’’ zeg ik. “Maar u moet straks toch optreden?” zeg ik vervolgens. Ze lacht en zegt dat ze haar danspakje in de was heeft zitten. “Oh, maar u moet ook in uw tijgerpak,” zeg ik lachend. “Laat me nog wat snorharen op uw gezicht schilderen, zodat u klaar bent om te gaan.” 

Humor als verpleegkundige interventie

We hadden de grootste lol! En aangezien er meerdere appartementen uitkijken op het circus kon in de grap vaker maken. Hun en mijn dag kon niet meer stuk. Want humor in de zorg is naar mijn mening erg belangrijk. Zo is er zelfs een boek over geschreven: ‘Humor als verpleegkundige interventie’ door Marcellino Bogers en coauteur Fransiska Kleijer. Niet iedereen lukt dit om toe te passen, want je moet wel een beetje snel kunnen schakelen en de momenten kunnen aanvoelen. En gevoel voor humor hebben, helpt ook wel mee ;-)

Van Afghanistan tot verzorgingshuis

Ik werk tegenwoordig in een verzorgingshuis, maar heb ook in Afghanistan op de eerste hulp gewerkt. En daar kwam ik erachter dat je soms grappen moet maken om wat je gezien en meegemaakt hebt te verwerken. Het is namelijk belangrijk dat je de zorg die je hebt geleverd bij iemand die lijdt een plek te geven. Dit doe ik met humor en door de situatie te relativeren. En het mooiste wat je eraan overhoudt: lachende collega’s, een sterkere band en ontspannen gezichten die klaar zijn voor de volgende casus.

Opgeschept en uitgespuugd

Bij onze cliënten werkt het trouwens niet anders. Lachen verbindt en geeft vertrouwen. En leidt af van het moment of de negatieve gevoelens die je hebt. Zo kom ik nog wel eens op de dagbesteding en tijdens de eetmomenten let iedereen op elkaar. De lelijkste woorden worden opgeschept en uitgespuugd. Hier kan je met humor goed op inspelen. Maar ook met een cliënt met dementie die zelf de lolbroek aan heeft en de hele dag grapjes maakt, kan je met humor contact maken. Je doet er gewoon nog een schepje bovenop!