Lieve zzp'ers van Nederland
6 december Door Katinka85 0 reacties 

Wat hebben jullie veel over je heen gehad in de afgelopen weken. Jullie zouden de oorzaak zijn van een faillissement van een ziekenhuis. Dat lijkt me zeer sterk.

 

Wie zijn de zzp'ers van Nederland

Dat zijn doorgaans mensen die meer dan keihard werken. Ze moeten zelf opdraaien voor hun spaarpotjes, pensioenen en verzekeringen. Ze, zijn vaak geen onderdeel van een team, zien, horen en voelen veel, vullen veelal de gaatjes op in een dienstrooster. Ze hebben een keuze gemaakt om op deze manier te gaan werken. Natuurlijk heeft iedereen daar zijn of haar redenen voor of voor gehad.

 

Vooroordelen

Vaak hoor ik om me heen dat zzp’ers bakken vol met geld verdienen. Dit kan hoor, maar vaak is dat niet zo. Ze werken hard en ja hun tarieven zijn allicht anders die van de collega’s in loondienst, maar ze moeten dan ook alles zelf betalen en zelf voor alles zorgen. Als je de helft van je tarief overhoudt, doe je het netjes. Wanneer een zorginstelling teveel geld uitgeeft aan zzp’ers, dan is er misschien meer aan de hand op het personele vlak. Mensen zijn moeilijk te vinden in de zorg. Je kan er beter voor zorgen dat de mensen die je hebt, bij je blijven.

Ik heb ook weleens gehoord dat zzp’ers geen leven naast hun werk hebben, omdat ze “altijd maar aan het werk zijn”. Ja, die mensen zullen er zijn. Maar hey, wees blij dat ze er zijn en laten we ons niet afleiden door hoe anderen het leven invullen. Ieder zijn ding. Je weet immers niet wat er zich achter de voordeur afspeelt.

 

Realiseer je je dat?

  1. De cliënten verzorgd worden, ondanks het schreeuwend personeel tekort in de zorg?;

  2. Dankzij deze zzp’ers in de zorg, heel veel mensen die terminale zorg nodig hebben thuis kunnen sterven?;

  3. Dat de vaste collega’s op vakantie kunnen, wanneer ze zo hard gewerkt hebben, omdat deze zzp’er komt werken?;

  4. Dat de zzp’er veel hoort en ziet in verschillende omgevingen, vaak veel ervaring heeft en daardoor een grote meerwaarde kan leveren in de cliënten zorg?;

  5. Ze gewend zijn om autonoom te denken en zichzelf te redden. Ze bekijken de situatie daardoor vaak vanuit een andere hoek en dat kan interessante nieuwe inzichten opleveren.

 

Lieve zzp’er, realiseer je dat er heel veel mensen blij zijn om je te zien. Niet alleen de naaste collega’s, maar ook de cliënten en het management. Dankzij jou blijft de cliënten zorg gecontinueerd. Want wat zouden we moet doen als er helemaal geen zzp’ers meer werken in de zorg? Wellicht dat er dan nog veel meer instellingen hun deuren kunnen sluiten.