Stamppot en de verpleegkundige deel 1
6 november Door Danielle Horstman 0 reacties 

Het wordt alweer vroeger donker en langzaam (dit jaar echt langzaam) maar zeker wordt het kouder. Eigenlijk verheug ik mij wel op de komende maanden want dan komen er weer andere gerechten op tafel. Mijn favoriet is toch wel de stamppot.

 

Tijdens het koken gisteren was ik aan het nadenken over het thema van mijn volgende blog voor Nursestation. Een blik in de pan was genoeg. Natuurlijk! Logisch! Stamppot en de verpleegkundige.

Waarom past stamppot zo goed bij de verpleegkundige? Hiervoor moeten we terug naar vroeger, naar de goede oude tijd. Stamppot werd toen nog gegeten in de periode van juni tot en met oktober. Mmmm, dat is vreemd, want wij eten stamppot tegenwoordig meestal in de winter. Waarom werd stamppot vroeger juist in de zomer gegeten? Omdat het dan de oogstmaanden waren! Boeren moesten veel werk verzetten en hadden veel energie nodig voor deze arbeid. En daar hebben we de overeenkomst tussen de boer en de verpleegkundige: het harde werken.

Een verpleegkundige rent en vliegt de hele dag en moet vaak ook nog zwaar lichamelijke arbeid verrichten. Er is weinig tijd om na zo’n drukke dag nog te koken en daarnaast verdient een verpleegkundige helaas ook niet altijd de hoofdprijs voor het werk.

Dan is stamppot dus ideaal. Bevat voldoende energie om de werkdag door te komen. Is gemakkelijk te bereiden en gezond. En kost ook nog eens weinig! Nog een voordeel: je kunt stamppot gemakkelijk in een grote hoeveelheid maken en een portie invriezen. Ook is het perfect om al een dag van te voren te bereiden.

Ook overtuigd? Ik geef je mijn twee favoriete stamppotgerechten om jullie op donkere, zware dagen wat verlichting te geven. Deze week deel 1

Broccoli stamppot met gerookte zalm

 

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 450 gram kruimige aardappelen
  • 350 gram broccoli
  • 15 gram amandelschaafsel
  • 15 gram ongezouten boter
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 50 ml halfvolle melk
  • 40 gram veldsla
  • 50 gram feta
  • 200 gram gerookte zalm

Hoe maak je het klaar?

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en doe deze in een pan, zet ze half onder water met eventueel een snufje zout.
  • Breng de aardappelen aan kook en kook ze dan in 20 minuten gaar.
  • Was de broccoli en verdeel  deze ondertussen in roosjes, schil ook de stronk met een dunschiller en snijd in plakjes.
  • Voeg de broccoli de laatste 4 minuten toe aan de aardappelen en kook deze mee.
  • Rooster in de tussentijd het amandelschaafsel op middelhoog vuur tot ze bruin kleuren. Schep het schaafsel uit de pan op een bord en laat afkoelen.
  • Giet de aardappelen en broccoli af.
  • Voeg vervolgens de boter, mosterd en melk toe en stamp alles tot een grove puree.
  • Breng op smaak met peper (zout is niet nodig vanwege de zalm en de feta).
  • Meng als laatste de veldsla door de stamppot.
  • Verkruimel de feta en verdeel dit samen met de gerookte zalm en het amandelschaafsel over de stamppot.

Eet smakelijk!

Ik ben Danielle Horstman, diëtist bij Diëtheek.  Dat gezondheid alles te maken heeft met gezond eten, wist je al lang. Maar moeilijk is het soms wel om alle verleidingen te weerstaan. Zéker als je veel nachtdiensten draait. Gelukkig is advies altijd dichtbij. Ik beantwoord graag al jouw vragen over voeding en/of eten tijdens nachtdiensten via d.horstman@dietheek.nl.