Stamppot en de verpleegkundige deel 2
18 november Door Danielle Horstman 0 reacties 

Vorige week hadden we het er al over, waarom past stamppot zo goed bij de verpleegkundige? Hiervoor moeten we terug naar vroeger, naar de goede oude tijd. Stamppot werd toen nog gegeten in de periode van juni tot en met oktober. Mmmm, dat is vreemd, want wij eten stamppot tegenwoordig meestal in de winter. Waarom werd stamppot vroeger juist in de zomer gegeten? Omdat het dan de oogstmaanden waren! Boeren moesten veel werk verzetten en hadden veel energie nodig voor deze arbeid. En daar hebben we de overeenkomst tussen de boer en de verpleegkundige: het harde werken.

 

Een verpleegkundige rent en vliegt de hele dag en moet vaak ook nog zwaar lichamelijke arbeid verrichten. Er is weinig tijd om na zo’n drukke dag nog te koken en daarnaast verdient een verpleegkundige helaas ook niet altijd de hoofdprijs voor het werk.

Dan is stamppot dus ideaal. Bevat voldoende energie om de werkdag door te komen. Is gemakkelijk te bereiden en gezond. En kost ook nog eens weinig! Nog een voordeel: je kunt stamppot gemakkelijk in een grote hoeveelheid maken en een portie invriezen. Ook is het perfect om al een dag van te voren te bereiden. Deze keer een stamppotgerecht met bonen en kip.

Bonenstamppot met gerookte kip

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 400 gram kruimige aardappelen
  • 250 gram sperziebonen
  • 1 kleine ui
  • 1 el olijfolie
  • 1 potje witte bonen (200 gram), uitgelekt)
  • ½ pakje roomkaas met kruiden (eventueel light)
  • 1 gerookte kipfilet (circa 150 gram)

Hoe maak je het?

  • Schil de aardappelen en doe deze in een pan, zet ze half onder water met eventueel een snufje zout.
  • Breng de aardappelen aan kook en kook ze dan in 20 minuten gaar.
  • Maak de sperziebonen schoon en verwijder aan beide kanten het puntje van de sperziebonen.
  • Breng water aan de kook en kook hierin de sperziebonen 5 minuten.
  • Giet de sperziebonen af en laat uitlekken.
  • Snijd ondertussen de ui in kleine stukjes
  • Verhit de olie in een pan en fruit de ui goudbruin.
  • Voeg de witte bonen en de sperziebonen toe.
  • Stoof dit alles op laag vuur 5 minuten
  • Giet de aardappelen af en vang het kookwater op.
  • Voeg de roomkaas toe aan de aardappelen en laat smelten.
  • Stamp de aardappelen tot een smeuïge puree.
  • Snijd de kip in plakjes. Schep vervolgens het bonenmengsel en de gerookte kip door de puree en verwarm nog 5 minuten.

Eet smakelijk.