Werkdruk & werkstress of een verkeerd beeld?
1 mei Door Ineke 0 reacties 

Om zeven uur loop je het kantoor binnen en groet je je collega’s met een lach. Je pakt je route, sleutels en iPad en wandelt of rijdt naar je eerste cliënt. Je helpt je cliënten met hun zorgbehoefte en de meesten zijn je hier erg dankbaar voor. Toch zijn er een hoop verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg niet zo ontspannen als het beeld dat ik hier schets… Waar ligt dit aan? 

 

Door mijn eigen avontuur heb ik het geluk gehad dat ik binnen een half jaar twee organisaties heb gezien. Organisaties die totaal verschillend werken, maar toch een zelfde doel hebben: cliënten verzorgen met hun zorgvraag. Maar opvallend genoeg hebben beide ook hetzelfde probleem: een enorme werkdruk. Ik vraag me af waardoor dit ontstaat, maar vooral hoe wij verpleegkundigen dit ervaren. Is het echt alleen de werkdruk en de daarbij gepaarde stress of kloppen onze verwachtingen niet?   

De overheidsplannen zijn overal 

Over het algemeen ervaren we werkdruk doordat er veel zieke collega’s zijn en omdat we meerdere uren naast onze contracturen moeten draaien. Werkstress wordt meestal ervaren door alle bijkomende taken naast de zorg. Toch vraag ik me af hoe we het verpleegkundige beroep zien in de thuiszorg en we een verkeerde beeld ervan hebben. Het valt mij namelijk op dat er momenteel veel verpleegkundigen en verzorgenden van baan wisselen. Het gras bij de buren is groener! Maar is dat wel zo? Want waardoor ervaren we die werkdruk? Naar mijn idee zijn het toch echt de plannen vanuit de regering. En helaas kom je overal in de zorg tegen. 

Hoe denken jullie erover?

Ik denk dat we vaak een verkeerd beeld hebben van wat we mogen verwachten en hoe de thuiszorg eruit ziet. Voor een verpleegkundige bijvoorbeeld is de thuiszorg niet altijd uitdagend op gebied van de verpleegtechnisch handelen, maar wel in het verpleegkundig denken. Daarom ben ik benieuwd hoe jullie erover denken. Waardoor raken wij het geluk en het plezier in werken kwijt in de thuiszorg? Is dat echt de werkdruk en de bijkomstige werkstress of hebben wij een verkeerd beeld van de thuiszorg?