Zomerspecial stap 3: van talent naar uitdaging
6 juli Door Marieke (NurseStation) 0 reacties 

Door Marja Pronk
 

In de vorige stap kregen jullie de opdracht om op zoek te gaan naar jullie unieke set van (kern)talenten. Nu je ze zo duidelijk voor je ziet, ben je misschien niet eens verrast. Dit wist je al! Want dit zijn immers de kwaliteiten die jij dagelijks inzet om je werk te doen. Of levert het juist nieuwe vragen op?


Waarschijnlijk is zorgzaamheid wel een talent van je. Je bent tenslotte niet voor niets de zorg ingegaan! Bewust of onbewust heeft dat talent ertoe bijgedragen dat je voor dit beroep hebt gekozen. Cliënten, patiënten en misschien ook je collega’s, maar ongetwijfeld je familie en vrienden, prijzen je om je zorgzaamheid. Vermoedelijk zeg je dan ook snel ‘ja’ als mensen je om hulp vragen. En sta je graag voor iedereen klaar en cijfer je jezelf makkelijk weg. Hoewel dat natuurlijk heel fijn is voor je omgeving, blijft er op die manier maar weinig tijd en ruimte over voor jou. Jij zorgt voor iedereen, behalvevoor jezelf. Hiermee heeft jouw talent een keerzijde en die keerzijde noemen we een valkuil. Je zet eigenlijk te veel van jouw talent in en schiet daarin als het ware door. Herkenbaar? 

Hoe vaak zeg jij ‘nee’?

Herken je dit misschien ook? In je werk als verpleegkundige of verzorgende voel je je erg verantwoordelijk voor jouw cliënten. Zij zijn immers afhankelijk van jou! De werkdruk is hoog, er zijn te weinig collega’s om al het werk gedaan te krijgen, dus natuurlijk zet je een tandje bij. De cliënten kunnen er tenslotte niets aan doen dat die werkdruk zo hoog is. Daarom loop je zo goed mogelijk alle gaten dicht en ben je constant op zoek naar praktische oplossingen voor dagelijkse problemen en probleempjes. Kortom, jouw verantwoordelijkheidsgevoel leidt ertoe dat je geen grenzen stelt en geen ‘nee’ zegt. Misschien neem je je werk zelfs letterlijk of figuurlijk mee naar huis…

Waar ligt jouw grens?

Jouw zorgzame instelling en grote verantwoordelijkheidsgevoel hebben dus een keerzijde: je staat voor alles en iedereen klaar, zegt altijd ‘ja’ en bewaakt niet goed je eigen grenzen. Nu je het voor jezelf zo op een rijtje ziet, voel je misschien wel de behoefte om eens te onderzoeken wat je hieraan kunt doen. Zou het mogelijk zijn om meer balans aan te brengen? En zo ja; hoe dan? Het antwoord zit ‘m in jezelf uitdagen. Zoek jouw uitdagingen op! Misschien wil je bijvoorbeeld leren om expliciet grenzen te stellen, wat feitelijk neerkomt op (vaker of eerder) nee zeggen. 

De laatste opdracht

En zo zijn we alweer bij de laatste opdracht van deze zomerspecial aanbeland: het in kaart brengen van jouw talenten en vooral hoe die ook tegen je kunnen werken. De opdracht luidt daarom:

Breng, voor 2 à 3 van je kernkwaliteiten, een ‘kernkwadrant’ in kaart die voor jou logisch en kloppend is. (Check deze pagina voor een uitleg hoe je dat doet.)

Heb je de kernkwadrant gemaakt? Dan krijg je inzicht hoe jouw talenten voor én tegen je kunnen werken. Maar ook wat je uitdagingen zijn. Heb je die scherp in beeld, dan ga je er automatisch mee aan de slag. En echt, dat werkt voor jou! Want op die manier werk je aan een betere balans voor jezelf. 

We helpen je graag op weg!

Kan je hierbij nog wel wat hulp gebruiken? Of ben je nieuwsgierig hoe je nu de volgende stap kunt zetten? Wij, Marja en Annemarie geven je graag een persoonlijke reactie. Stuur gerust een mailtje naar marja@injekracht.nl