Hoe vraag ik mijn manager om een opleiding?
25 november Door Nol 0 reacties 

Je bent elke dag hard bezig met je vakmanschap. Je wilt je passie zo goed mogelijk ten dienste van je cliënten en je collega’s inzetten. Er is gewoon heel veel te doen en weinig tijd voor iets anders. Je merkt dat je persoonlijke ontwikkeling intussen wel wat op de achtergrond blijft. De hoogste tijd om het initiatief naar je toe te trekken en je manager om een opleiding te vragen. Welke argumenten kan je daarbij gebruiken? Hieronder de 7 beste manieren!

 

1. “Met nieuwe vaardigheden kan ik mijn werk beter uitvoeren”

Kijk eens naar je eigen functieomschrijving en inventariseer welke nieuwe vaardigheden je zouden kunnen helpen om je functie beter te kunnen uitoefenen. Verduidelijk het verband tussen je huidige werkzaamheden, je eigen competenties en de ontbrekende kennis of ervaring. Managers ervaren het positief als een medewerker dit signaleert.

 

2. “Projecten kunnen als onderdeel van de studie worden uitgevoerd”

Managers kunnen bezorgd zijn dat je door studie minder tijd aan je werkzaamheden kunt besteden. Dat moeten zij dan weer oplossen door vervanging te regelen. Mogelijk zijn er projecten die je in de opleiding kunt inbrengen. Bij een praktijkgerichte opleiding is er vaak ruimte om werkthema’s toe te passen – zo valt werk en opleiding goed te combineren. Maak goed een beeld van de tijdsbelasting voor je team of afdeling, mogelijk kan de opleiding in modules gevolgd worden.

 

3. “Deze opleiding helpt me meer uit mezelf te halen”

Dit argument lijkt vanzelfsprekend, toch ziet niet elke baas direct de meerwaarde van de investering. Het blijkt dat medewerkers meer uit zichzelf weten te halen als ze de kans krijgen om te groeien en nieuwe prikkels en inzichten krijgen. De investering die werkgevers moeten doen in een opleiding, betaalt zich terug in de motivatie en de kennis die de medewerker mee terug neemt naar de werkvloer.

 

4. “De netto-kosten van een opleiding voor de werkgever zijn laag”

De subsidiemogelijkheden voor opleidingen in de zorg zijn behoorlijk verruimd, bijvoorbeeld de regeling van SectorplanPlus vanuit VWS. Ook is er de noodzaak om op te leiden in je CAO vastgelegd, meestal is er per medewerker een “opleidingsbudget” beschikbaar. Het is een feit dat het opleidingsbudget bij veel organisaties nog steeds niet volledig besteed wordt…. Denk ook aan opleidingen om bekwaam te blijven, waarbij jijzelf als professional en je werkgever de verantwoordelijkheid hebben tijdig op te leiden.

 

5. “Ik investeer zelf ook in mijn scholing”

Je kunt aanbieden een deel van opleiding zelf te betalen of een gedeelte in eigen tijd plaats te laten vinden. Het laat zien aan je werkgever hoe gemotiveerd je bent, wat het voor de werkgever weer makkelijk maakt om je aanvraag goed te keuren.

 

6. “Ik ga de kennis in de organisatie delen”

Je brengt nieuwe kennis in het team door jezelf te ontwikkelen en te delen. Je collega’s en de organisatie profiteren van de opgedane vakkennis. Je wordt effectiever en waardevoller voor de organisatie, zeker als de opleiding goed aansluit bij de visie van de instelling en de doelen van het team.

 

7. “Een opleiding draagt bij aan de binding en groei van de medewerker”

Een goede manager is geïnteresseerd in jouw loopbaan. Goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers die zich binden aan de organisatie zijn nodig is om de continuïteit van de afdeling en de organisatie te borgen.

 

Met deze argumenten kunnen leidinggevenden niet meer om het belang heen van aanvullende opleidingen. Niet alleen werkt dit motiverend voor de medewerker, de hele organisatie profiteert ervan. Iedereen weet immers: stilstand is achteruitgang.

HappyCampus, het opleidingsbedrijf van HappyNurse, biedt een uitgebreid programma van trainingen, leergangen en opleidingen voor verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden. Zoals de trainingen in voorbehouden handelingen en de leergangen voor Wijkverpleegkundigen.