Kerst-ster
18 december Door Fred Streefkerk 0 reacties 

Ik sprak de heer Van Dalen in de grote recreatiezaal van ons verpleeghuis. Hij zat er wat sip bij. “Gaat het mijnheer Van Dalen?”

“Nee broeder, het is vandaag 16 december en over 10 dagen word ik 90 jaar. Vanuit het verpleeghuis is mij de gelegenheid gegeven om mijn verjaardag hier in deze recreatiezaal te vieren met de familie. Tweede Kerstdag komen mijn acht kinderen met aanhang en al mijn klein- en achterkleinkinderen. In totaal ongeveer 50 mensen. Ik mag zelf kiezen wat we gaan eten en de kok heeft me al een keuzemenu gegeven.”

“Dat is toch hartstikke gezellig voor u?” vroeg ik hem met een glimlach op mijn gezicht.

“Kijk eens goed rond broeder? Al 90 jaar vier ik mijn verjaardag op Tweede Kerstdag en ik heb het zo langzamerhand wel eens gehad met die kerstsfeer. Ik heb liever vlaggen, ballonen en slingers. Maar ja…. de zaal is net weer versierd dus ik moet het maar weer doen met de kerstbomen, lichtjes, kerstballen en de kerststal.”
“Wat zou u het liefst eten op uw verjaardag mijnheer Van Dalen?” vroeg ik hem om de sfeer een beetje te keren.
Een grote glimlach verscheen van oor tot oor. “Patat met appelmoes en kroketten en natuurlijk veel mayonaise. Dat is pas kost voor een verjaardagsfeestje in plaats van biefstuk met puree van tamme kastanjes.”
Hij draaide zich om en reed terug naar de afdeling, mij in verwarring achterlatend.

Vrijwilligers

Na mijn dienst stond ik nog wat na te kletsen met een aantal collega’s en ik vertelde hun het verhaal van de heer Van Dalen. 
Henk reageerde zoals alleen Henk kon reageren: “Dan verbouwen we toch gewoon die hut na Eerste Kerstdag? Ik kom wel even helpen hoor. Als we het met een mannetje of tien doen, zijn we zo klaar." Met open mond keken we Henk aan. “Die hut verbouwen, weet je wel wat de directie daar van zou vinden?” 
“Geen idee want die zijn allemaal vrij met Kerst dus wat kan ons dat nu deren?”
Spontaan was ons plan gesmeed en zes collega’s bodenaan om op eerste kerstdag na hun dienst de recreatiezaal te verbouwen van ‘Kerstzaal naar ‘Feestzaal’.

Chef

De chef-kok van ons verpleeghuis was het type waar je liever geen ruzie mee wilde krijgen. Toch durfde ik de uitdaging aan om hem de verjaardag van de heer Van Dalen voor te leggen.
“Voor 50 man patat, appelmoes en kroketten op Tweede Kerstdag in plaats van het keuzemenu?” Hij keek op een bestellijst die aan de wand van zijn kantoor hing. “Wil hij dat echt?”.= Hij pakte een pen en streepte het een en ander door en schreef onder de bestellijst: 15 kilo patataardappels, 50 krokketten en appels voor appelmoes.
“Nog één ding,” zei hij op dreigende toon. “Als Van Dalen gaat klagen mot hij niet bij mij zijn.”

Kerstster

Om 16.00 uur Eerste Kerstdag werd in nog geen 1,5 uur tijd de gehele zaal verbouwd tot een heuse feestzaal. De kerststal verdween achter kamerschermen, kerstbomen gingen met ballen en al achter het gordijn van het toneel en alle andere versiering ging in dozen. Ik heb nog steeds geen idee waar op dat moment de slingers en ballonnen vandaan kwamen, maar de zaal zag eruit alsof je er de volgende dag carnaval in kon gaan vieren. Alleen de kerstster aan het plafond midden in de zaal kregen we er niet af. Veel te hoog zonder goede trap. 

Op de deur van de zaal plakte Henk een poster. ‘Feestzaal, alleen toegankelijk voor de heer Van Dalen en genodigden’.

Feest

Op Tweede Kerstdag om ongeveer twaalf uur stapte ik de Feestzaal binnen. De heer Van Dalen zat als een prins midden in de zaal omringd door zijn kinderen, klein- en achterkleinkinderen. Allemaal achter een groot bord patat met appelmoes en kroketten. De chef-kok had zelf de bediening op zich genomen en ik kon aan hem zien dat hij net zo genoot van dit feestmaal als de heer Van Dalen zelf.

Ster

Die avond liep ik nog even binnen bij de heer Van Dalen. “Wat heb ik een geweldige verjaardag gehad broeder. Wat ben ik jullie allemaal dankbaar.” Er liep een traan over zijn wang. “En weet je nog wat het allermooiste was? De ster aan het plafond in het midden van de zaal. Toen mijn vrouw overleed heb ik met haar afgesproken dat ze ergens in het heelal als ster zou gaan fonkelen. Vandaag fonkelde ze aan het plafond en zij heeft van mij genoten en ik van haar”.
Met tranen in mijn ogen fietste ik die Tweede Kerstdag naar huis. 

Ik wens jullie allemaal liefdevolle feestdagen en een goed en gezond 2018.

Fred Streefkerk


 

 

 

 


Fred Streefkerk is na zijn werk in de gezondheidszorg (CCU en IC verpleegkundige) verantwoordelijk geweest als commercieel manager in diverse bedrijven, heeft een trainingsbureau gehad en is opgeleid als psychodynamisch therapeut. Sinds 2006 werkt hij, samen met zijn partner, in hun psychodynamische praktijk Samtosha. Hun specialisatie is de begeleiding van mensen in burn-out en stressmanagement.