Bijzijn: waarom het congres ‘Zorg rondom voeding’ broodnodig is!
23 februari 0 reacties 

Paulien Voogt werkt in het Jeroen Bosch ziekenhuis als verpleegkundig specialist met voeding als aandachtsgebied. Ze is stellig waarom juist dit congres voor verpleegkundigen en verzorgenden onmisbaar is: “Dit gaat ons allemaal aan!”

 

Als MDL-verpleegkundige kreeg Paulien zes jaar geleden de kans om zich verder te specialiseren in zorg rondom voeding. En dan met name hoe de problematiek rond ondervoeding beter kan worden gesignaleerd en opgelost. “Waar de diëtist er voor de individuele patiënten is, bekijk ik juist het grote plaatje,” vertelt Paulien. “En dat is hard nodig, want ondervoeding komt veel voor en is overal: in ziekenhuizen, ouderzorg en bij mensen thuis. Ouderen en chronisch zieken zijn de bekendste risicopatiënten, maar genoeg andere factoren zoals eenzaamheid kunnen een signaal zijn dat een patiënt een verhoogde kans op ondervoeding heeft. Het percentage risicopatiënten dat is ondervoed, varieert tussen de tien en veertig procent. Bij chronisch zieken is de kans op ondervoeding zelfs één op drie.”

Herkennen en behandelen van ondervoeding

“Bij ondervoeding gaat het er niet om wát je precies geeft, maar hoe je dat oplost,” legt Paulien uit. “Daarom wil ik al mijn collega’s op het hart drukken dat we hierin samen sterk staan. In elk ziekenhuis gaan patiënten gemiddeld na vier dagen weer naar huis. Sterker nog: de ligtijd wordt overal steeds korter. In die paar dagen kan een voedingsteam van het ziekenhuis het probleem niet oplossen. Dat moeten we dus samen doen. Tijdens het congres neem ik jullie mee in de problematiek van ondervoeding, hoe je het herkent, behandelt en voorkomt. Ik hoop dus van harte op jullie komst!”  

Wil je kans maken op een gratis kaartje voor het congres? Check dan onze win-actie!