Nieuw in het vak? 10 tips om goed van start te gaan
30 juni 0 reacties 

Heb je net je diploma op zak en ben je klaar om aan het werk te gaan in de zorg? Members van NurseStation gaven in het forum tips aan hun nieuwe collega’s die in de startblokken staan om met het vak te beginnen. Dit zijn de tien meest gegeven tips:

 1. Volg je hart en je passie
  Hou de liefde en de passie voor het vak vast als je gaat werken. Het is een mooi beroep. Sta af en toe stil bij de reden waarom je voor het vak gekozen hebt.
 2. Blijf jezelf en wees kritisch
  De ‘oude’ garde is blij met de frisse blik die nieuwe collega’s meebrengen. Spreek je daarom uit en laat van je horen als je een werkwijze of aanpak onlogisch vindt.
 3. Wees open en eerlijk en blijf communiceren
  Je collega’s waarderen het als je open en eerlijk tegen hen bent. Blijf daarom communiceren, dat bevordert de werksfeer en dat voelen je patiënten en cliënten ook.
 4. Zorg voor je patiënten zoals je zelf behandeld wilt worden
  Verplaats je in je patiënten en bedenk dat het ook je opa, oma, vader of moeder zou kunnen zijn. Of bedenk wat je zelf fijn zou vinden als jij in de schoenen stond van jouw patiënt/cliënt.
 5. Durf te vragen
  Wees nooit bang om vragen te stellen. Voel je je niet bekwaam of ben je onzeker? Ga niet op eigen houtje aan de slag, maar vraag iemand om je te helpen oefenen.
 6. Kijk rond en ontdek welk werkveld bij jou past
  Verbreed je blik en gebruik je tijd om te ontdekken waar jij je het meeste thuis voelt. Soms droom je al jaren van een baan in het ziekenhuis, maar blijk je werken in de thuiszorg veel leuker te vinden.
 7. Stel niet te hoge eisen aan jezelf
  Iedereen moet leren en dat kost tijd. Wees niet te streng voor jezelf en gun jezelf de tijd om ervaring op te doen. Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen.
 8. Neem de tijd voor je patiënten
  Heb je haast? Neem dan toch de tijd en rust voor je patiënten. Mensen voelen het als je gehaast bent. Uiteindelijk levert de tijd nemen, ook tijd op.
 9. Denk aan de patiëntveiligheid
  Zorg ook voor de veiligheid van je patiënten, bijvoorbeeld door aan de handhygiëne te denken. Maar ook de tijd nemen voor je patiënten en vragen stellen en hulp inroepen als je je niet bekwaam voelt, dragen bij aan de patiëntveiligheid.
 10. Blijf leren en geniet
  Met je diploma op zak, stopt het leren niet. Houd de ontwikkelingen in je vakgebied bij en geniet vooral van het mooie vak dat je gekozen hebt.

Wil je alle tips nog eens nalezen? Bekijk dan dit bericht. De leukste tip werd beloond met een goodiebag.