Tips om overtuigender over te komen
15 januari 0 reacties 

Als je overtuigender over wilt komen in gesprekken, vergaderingen of onderhandelingen, bekijk dan deze tips. Het gaat niet om het aanleren van trucjes, maar om het optimaal afstemmen van je eigen gedrag op de ander(en). 

 1. Lichaamstaal klinkt altijd luider dan woorden

  Bedenk wanneer je iets duidelijk wilt maken dat de manier waarop je het zegt én je non-verbale communicatie, altijd meer impact hebben dan de woorden die je gebruikt. 93% van de impact van jouw boodschap wordt veroorzaakt door non-verbale communicatie: houding, stemgebruik en mimiek. 
   
 2. Geef jezelf regieaanwijzingen

  Focus niet alleen op de inhoud van je boodschap tijdens een vergadering, maar geef jezelf regieaanwijzingen qua non-verbale communicatie: ‘Nu even een pauze laten vallen, hier een glimlach, daar iedereen aankijken, dan extra rechtop gaan zitten, etc.’: Wees de regisseur van je eigen gedrag om maximale impact te hebben op je collega’s. 
   
 3. Blijf jezelf! (met ander gedrag)

  Wees gerust: in de kern zal je altijd blijven wie je bent. Het inzetten van ander, nieuw gedrag zal je niet direct een ander mens maken. Het kan je wel helpen om overtuigender over te komen en meer te bereiken dan je tot nu toe hebt bereikt. Het voelt in het begin wat onwennig om iets anders te doen, maar wanneer je jezelf effectief aanstuurt, wordt het nieuwe gedrag vanzelf ‘eigen’. Kortom: geef jezelf de kans en de tijd om te wennen aan nieuw gedrag.
   
 4. Straal vertrouwen uit

  Als je een krachtige houding aanneemt, hebben mensen sneller vertrouwen in wat je zegt.  Andersom werkt het ook: door een krachtige houding aan te nemen voel je jezelf sterker. Je ziet er krachtiger uit als je jezelf groot maakt en letterlijk ruimte durft in te nemen voor jezelf. Maak jezelf dus niet kleiner en ga niet ineengedoken zitten. Je klein maken of je nek aanraken wordt door andere mensen ervaren als onzekerheid waardoor je minder overtuigend komt. Het blijkt zelfs dat als je voorafgaand aan een stressvol moment gedurende 2 minuten een krachtige pose aanneemt, je daadwerkelijk zelfverzekerder wordt en krachtiger overkomt. 
   
 5. Oefening baart kunst

  Het duurt gemiddeld 66 dagen om een nieuwe gewoonte in te laten slijten... Blijf dus oefenen totdat het vanzelf gaat! Zorg dat je een duidelijke analyse hebt van het gedrag dat minder effectief is in lastige situaties. Met heldere en concrete regieaanwijzingen start daarna het oefenen in de praktijk.

Dit zijn enkele tips afkomstig uit de VvAA-cursus 'Overtuigend overkomen' voor zorgprofessionals.