Verpleegkundigen luiden noodklok over werkdruk
9 oktober 0 reacties 

Uit onderzoek van beroepsorganisatie V&VN  blijkt dat personeelstekorten in de zorg nog meer negatieve impact hebben dan al bekend was. De werkdruk is onhoudbaar geworden. Daarom roept V&VN de nieuwe minister van VWS op  een noodplan op te stellen met concrete maatregelen die op de werkvloer direct resulteren in meer patiëntenzorg. 

Resultaten onderzoek

Zo'n 17.000 verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten deden mee aan het onderzoek. Enkele uitkomsten:

  • Ruim driekwart geeft aan dat het personeelstekort invloed heeft op hun gezondheid of privéleven
  • 62 procent draait extra diensten, vaak met minder mensen in een team dan nodig is om de vereiste kwaliteit te kunnen bieden
  • Volgens 48 procent van de respondenten is in de instelling waar zij werken de patiëntveiligheid verslechterd.
  • Meer dan de helft voelt zich schuldig tegenover patiënten, collega’s of familie.

Noodplan

V&VN noemt de uitkomsten alarmerend en roept de nieuwe minister op om direct maatregelen te nemen. Zo kan het aantal uren effectieve zorg sterk stijgen door te stoppen met onnodige administratie en niet patiënt-gerelateerde administratie over te laten aan anderen. Ook is veel tijd voor de zorg te winnen door de zorgprofessionals niet in te zetten voor huishoudelijk, facilitair en logistiek werk. Voorbeelden zijn schoonmaken, voorraden regelen, receptietaken, maar ook klussen als wifi-codes regelen (wekelijks nieuwe) voor bewoners en grasmaaien! 

Instroom nieuwe collega's

Om de instroom van nieuwe collega's makkelijker en aantrekkelijker te maken, zou er ook iets gedaan moeten worden aan de arbeidsvoorwaarden. Zoals een hoger salaris, aanééngesloten diensten en basiscontracten waarmee iemand in het eigen levensonderhoud kan voorzien. 

Lees meer op V&VN.nl

En ook: Verpleegkundigen staan stijf van de stress (Algemeen Dagblad 9-10-2017)