Waarom een wond een energie-slurper is
1 maart 0 reacties 

Een wond moet je goed te eten geven. Ja, je leest het goed. Een wond moet je voeden. Ron Legerstee vertelt er alles over – bijvoorbeeld waarom die wond honger heeft en wat ‘ie dan zo graag lust – tijdens het congres ‘Zorg rondom voeding’ op woensdag 14 maart in Ede.
 

“Als je, zoals ik deed, bent afgestudeerd op het wondenkweekstokje, dan kan je je voorstellen dat wonden nog weinig raadselen hebben!” Aan het woord is Ron Legerstee, docent en consultant op het gebied van wondgenezing en weefselherstel. Zijn enthousiasme over het onderwerp is aanstekelijk. Ron: “We weten al heel veel over wondgenezing, maar tegelijkertijd is er nóg zoveel meer dat we verder willen onderzoeken.”

Superkracht

“Wondgenezing is geen unieke gave die wij alleen als mens bezitten,” legt Ron uit. “Alle organismen en eencelligen zijn in staat om schade aan zichzelf te herstellen. Dus als je even verder kijkt dan je mensenneus lang is, zie je in de natuur de meest wonderlijke verschijnselen die, wat betreft wondgenezing, heel veel kunnen uitleggen. Een kegelslak uit de oceaan bijvoorbeeld. Wat zijn superkracht precies is, verklap ik in mijn lezing op het congres, maar dat hij ons – net als planten met de gave om hun beschadigde bladeren te herstellen – veel te leren heeft, is een feit. En precies dát maakt en houdt dit vak zo ontzettend boeiend!”

Wonder der natuur

Je kunt je eigenlijk beter afvragen wie er als zorgprofessional niet  met wonden te maken heeft. Want wonden zijn nu eenmaal een gegeven in het werk van een verpleegkundige en verzorgende. “Tijdens het congres sta ik stil bij de behoeftes van een wond,” vertelt Ron. “Want welke wond het ook betreft, een doorligwond, diabetische, chronische of brandwond, alle vragen ze heel veel energie om te kunnen herstellen. Zodoende wordt er tijdens de wondheling een aanslag op voedingsstoffen gepleegd. Om te voorkomen dat je tekorten krijgt – en daarmee andere problemen de kans geeft – moet je die voedingsstoffen voldoende aanvullen. Tijdens mijn praatje leg ik uit welke daarvoor het meest geschikt zijn en hoe je dat in de praktijk toepast. Ik hoop daarom op jullie komst!”

Kom ook!

Wil je deze praktische lezing niet missen? Bestel dan meteen kaarten voor het congres ‘Zorg rondom voeding’ op woensdag 14 maart in de Reehorst in Ede.