Zomerspecial stap 2: op zoek naar jouw talenten!

Door Marja Pronk


De afgelopen week hebben we je aan het werk gezet met de volgende vragen:

  • Waarop ben je het meest trots als het om je werk gaat? En wat deed jij om dat te bereiken? 

  • Waarin was jij vandaag succesvol? Welke kwaliteit heb jij in gezet om dat te bereiken?

Grote kans dat de kwaliteiten die je hier voor jezelf benoemd hebt tot jouw unieke set van kerntalenten behoren. Ieder mens beschikt over een unieke combinatie van talenten, die set, dat is jouw gereedschapskist die je inzet om het leven te leven. Mensen functioneren het meest effectief en het prettigst in een situatie waarin ze hun talenten kunnen inzetten, wanneer in die gereedschapskist de tools liggen die nodig zijn. Plezier in het werk heeft ook vaak te maken met ‘doen waar je goed in bent’. Plezier in je leven heeft voor veel mensen te maken met ‘zich nuttig voelen’, ook daar spelen kwaliteiten een rol. 

Noteer de kwaliteiten die je bij bovenstaande vragen genoemd hebt op een A4. Dan gaan we nu op zoek naar jouw andere (kern)talenten!

Geef daarvoor antwoord op de volgende vragen (bron: Spelen met Talenten, Axelle de Roy en Madeleine Lomans, uitgeverij Thema):

  • Stel je voor: volgende maand ga je emigreren. Je teamleider heeft net een afscheidsspeech gehouden waarin jouw kwaliteiten werden geroemd. Wat heeft hij/zij gezegd?

  • Wanneer collega’s en/of je vrienden jou een complimentje geven, wat zeggen ze dan? Wat waarderen je collega’s in jouEn je vrienden?

  • Waarin ben jij de afgelopen 10 jaar gegroeid volgens anderen? Zowel in werk-als privé omgeving?

  • In welke sport of hobby worden talenten van jou goed zichtbaar?

  • Stel: je zit in de gevangenis: welke talenten van jou zullen je hier zeker van pas komen? Welke ga je inzetten?

Vind je het moeilijk om voor jezelf op deze manier je talenten benoemen? Dan kies je voor de volgende opdracht (of je doet ze beiden!)

Stuur een mail aan 5 à 6 mensen in je omgeving. Kies hierbij niet de meest voor de hand liggende personen (zoals je moeder of je beste vriendin). Kies mensen waar je het wel aan durft te vragen, waarbij je oprecht nieuwsgierig bent naar hun antwoorden, maar waarvan je het ook wel een beetje spannend vindt. Vraag hen om direct, zonder er lang over na te denken, de volgende vragen voor jou te beantwoorden:

  1. Hoe zou je mij omschrijven? 

  2. Waar ben ik goed in? Wat zijn kwaliteiten van mij?

  3. Wat waardeer je het meest in mij?

Schrijf alle kwaliteiten die je op deze manier ophaalt op je A4-tje. Grote kans dat je nu een beeld hebt van jouw unieke set aan talenten. 

Vervolgens stuur je aan ons een korte mail (marja@injekracht.nl), waarin je beschrijft wat je opgevallen is aan jouw lijst, maar ook wat je vraag is als het gaat om deze kwaliteiten. Bijvoorbeeld: “Als het gaat om mijn kwaliteiten, dan valt mij op dat bijna iedereen het wel over mijn zorgzaamheid heeft. Maar, als ik daar dan zo goed in ben, hoe kan het dan dat ik het zo moeilijk vind om voor mijzelf te zorgen?” In onze volgende blog zullen wij ingaan op jullie vragen!

Trouwens, ben je even vergeten welke twee coaches jou deze vragen stellen, lees dan onze voorstelblog! 

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!

Meer van deze coach

Velen van ons zullen het herkennen… Je gaat naar een bijeenkomst waar allemaal mensen zullen zijn die je niet kent. Of je gaat voor het eerst... Lees meer
In je werk kom je dagelijks lastige mensen tegen. Dit kan in allerlei soorten en maten zijn. Extreem arrogante mensen, afstandelijke mensen,... Lees meer
TIP 1: Weet wat jouw werkdruk veroorzaakt Met hard werken en een hoge werkdruk is in principe niets mis. Belangrijk is dat je het gevoel... Lees meer

Meer van deze coach

Wat is een zelfbeeld en hoe ontstaat het? Een zelfbeeld is een beeld dat je over jezelf hebt gevormd in de loop van je leven. Het omschrijft... Lees meer
Af en toe even niks doen, is veel belangrijker dan men in eerste instantie zou verwachten.  We leven in een tijdperk waarin iedereen... Lees meer
Heb jij plezier in je werk, maar raak je soms gefrustreerd door de werkdruk, het tekort aan collega’s, de toenemende administratieve last?... Lees meer